sobota, 10 października 2015

Dżemik z dyni - dyniowych wariacji kontynuacja

Bylo puree z dyni i ciasto z dyni,  była dynia faszerowana na obiad i prażone pestki z dyni, a dzisiaj nadszedł czas na coś z przetworów: dżem dyniowy :)

Taki dżemik możemy śmiało serwować na śniadanie do świeżej bułeczki, jako dodatek do płatków śniadaniowych czy owsianki, a także w kawowych wariacjach. 

Składniki (na jeden mały słoiczek)
250 ml wody
1 szklanka puree z dyni
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
4 goździki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej


Wszystkie składniki dajemy do jednego garnka, doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy około 10-15 minut, co chwilę mieszając, tak by dżem nie przywarł do dna, ale zgęstniał. Jeszcze gorący dżem przekładamy do wyparzonego wrzątkiem słoiczka i mocno zakręcamy odkładając słoiczek "do góry nogami" ;) aż do całkowitego wystygnięcia.


Takim dżemikiem możemy cieszyć się całą zimę (jeśli zrobimy go odpowiednio dużo). Bo wiecie, łyżka do płatków, łyzka na śniadanie, troszkę do kawy i szybko się kończy ;)

Kawka z łyżką dyniowego dżemiku i bułeczka z dżemem z cukinii ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz