środa, 25 listopada 2015

Mus dyniowo-czekoladowy na koniec jesieni ;)

Jesień kojarzy się z dynią...
Zima i świąteczne klimaty to zapach pomarańczy i cynamonu...
Imbir jest pomiędzy tym wszystkim...

Dzisiejszy deser jest przejściem od jesieni do zimy. Wiem, wiem.... do tej kalendarzowej zimy jeszcze kilka tygodni, jednak z początkiem grudnia i przedświątecznym klimatem zaczynamy czuć się zimowo. Jesienno-zimowy deser ma w sobie wszystkie składniki wymienione na początku ;)



Na 3 porcje:
1 szklanka puree z dyni (przepis na puree: klik)
125 ml mleka
2 płaskie łyżki kakao do pieczenia
3 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

3 pomarańcze (posłużą za miseczki)

Wszystkie składniki zblendowałam, gotową masę dałam na 20 minut do zamrażarki, by zgęstniała.
W tym czasie możemy przygotować pomarańcze, w których podamy deser  - wystarczy je dokładnie wydrążyć i miseczki gotowe ;)

Musem napełniłam pomarańcze i zostawiłam w zamrażarce do schłodzenia na minimum godzinę przed podaniem :)


*inspiracja: http://www.niomismart.com/2015/10/healthy-pumpkin-and-chocolate-mousse.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz