niedziela, 15 listopada 2015

Pizzy nigdy nie jest za dużo ;)

Czasem chciałoby się zjeść pizze jak z pizzerii we Włoszech... :) Nie zawsze jest to możliwe, ale wystarczy troszkę chęci i czasu, a przepis jakim się z Wami dziś dzielę przybliży troszkę klimat pizzerii...

Ze składników powinna nam wyjść pizza średnicy około 35cm:
300 gram mąki
płaska łyżka soli
3/4 szklanki ciepłej wody
25 gram świeżych drożdży (lub 7 gram suszonych)

Do miski wsypujemy mąkę z solą, w drugiej miseczce mieszamy wodę z drożdżami, aż do ich pełnego rozpuszczenia. Płyn wlewamy do mąki, całość mieszamy łyżką, następnie wykładamy ciasto na blat i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta formując go w kulkę. Ciasto zostawiamy w misce przykrytej czystą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę :)



W tym czasie możemy przygotować sos do pizzy oraz inne składniki jakie lubimy. Na mojej pizzy znalazło się salami, ser gouda, ser mozzarella i zielone oliwki. No i oczywiście sos pomidorowy:

Sos:
puszka pomidorów krojonych 
3 ząbki czosnku
1 cebula
1/2 łyżeczki soli

Kroimy cebulę w półplasterki i przysmażamy na odrobinie masła przez 4-5 minut, co chwilę mieszając. (przysmażamy pod przykryciem, by cebula bardziej się poddusiła niż przypiekła) Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, by lekko się podgrzał - około 30 sekund. Uważajmy, by się nie przypalił :) Cebulkę i czosnek dodajemy do pomidorów - całość blendujemy, nie musimy uzyskać idealnie gładkiej pasty, wystarczy lekkie posiekanie do połączenia składników. Do sosu dodajemy sól i gotujemy przez około 10-15 minut na małym ogniu, tak by sos zgęstniał i większość wody wyparowała.

Nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie 250 stopni). 
Ciasto na pizzę wałkujemy - u mnie wyszedł prawie okrąg ;)
Na ciasto nakładamy sos oraz nasze składniki. Pizzę pieczemy około 12-15 minut, w zależności jaką temperaturę piekarnika jesteśmy w stanie uzyskać ;)

Buon appetito!

A jeśli nie macie czasu na czekanie, aż wyrośnie ciasto zapraszam na pizzę bez rośnięcia: klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz