środa, 27 stycznia 2016

Lekko piernikowe ciacho ;)

Styczeń się kończy, o świętach już prawie nikt nie pamięta a w mojej kuchni powstało piernikowo-kakaowe ciasto. Podaję składniki na blachę 33cm x 22 cm. Ciasto przekrawamy i przekładamy powidłem. Możemy upiec ciasto  z całości składników, albo podzielić na dwa i upiec dwa osobne blaty ciasta :)

Składniki:
200 gram masła
4 łyżki kakao
4 łyżki przyprawy piernikowej
4 łyżki miodu
500 ml mleka
6 jajek
400 gram mąki 
400 gram cukru
2 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia

powidło śliwkowe 200-250 gram

polewa czekoladowa



Masło topimy w rondelku dodając kakao, przyprawę do piernika i miód. Dokładnie mieszamy na gładką masę i ścigamy z palnika. Dodajemy mleko - mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka dokładnie mieszając całość. 

W misce łączymy mąkę, proszek, cukier i sodę. Suche składniki łączymy z masą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 30-35 minut do suchego patyczka.
Wystudzony pierniko-kakaowiec przekładamy powidłem i polewamy czekoladą.

*inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz