niedziela, 21 sierpnia 2016

Wakacyjne ciasto z malinami i jeżynami

Czasem tak mam, że zjadłoby się coś do kawy - lekkiego, smacznego, owocowego, troszkę kakaowego, ale czasu na pieczenie brak, jajek w lodówce nie ma, etc.
Wtedy idealnie sprawdzi się przepis na mega szybkie ciacho bez jajek - wystarczy wymieszać składniki - i do pieca! Niestety ma jedną dość istotną wadę: znika z talerza jeszcze szybciej :)



Składniki (mała keksówka lub mała tortownica)

1.5 szkl. mąki
2 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

1/2 szkl. oleju rzepakowego
1 szkl. mleka
1 łyżeczka octu balsamicznego

maliny, jeżyny ewentualnie inne owoce: kiedyś piekłam z bananem i wyszło równie dobrze ;)

W jednej misce wymieszałam składniki suche, w drugiej mokre. Wlewamy płyn do suchych i mieszamy (może być trzepaczką do jajek lub drewnianą łyżką) do połączenia składników, aż znikły grudki. Masę wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozsypujemy owoce. Pieczemy w 175 stopniach około 45-50 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz