czwartek, 3 listopada 2016

Imbir na talerzu

Kto uwielbia imbir? Działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie, podnosi ciśnienie "niskociśnieniowcom", wspomaga trawienie, działa pozytywnie na cerę... można wymieniać bez końca. A co liczy się najbardziej w pieczeniu? Smak - nadaje super aromat :)



Kto ma ochotę na imbirowe ciasteczka? 
...na długie,  jesienne wieczory...



Składniki (około 30 ciasteczek)

- 120 gram masła
- 4 łyżki miodu
- 2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- szczypta soli
- 1 1/2 łyżki imbiru mielonego
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- olejek pomarańczowy
- 5-6 łyżek mleka

Topimy w garnku masło, dodajmy miód mieszając do rozpuszczenia. W misce mieszamy mąkę, cukier, imbir, sodę. W drugiej miseczce roztrzepujemy jajko z kilkoma kroplami olejku oraz mlekiem. Łączymy wszystkie składniki mikserem lub łyżką. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego :) układając je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kulki spłaszczamy lekko widelcem lub palcami. Pieczemy w 160 stopniach 15-17 minut. 

Smacznego! 

PS. Tyle dobrych właściwości imbiru, więc ciasteczka "samo zdrowie" ;p 

inspiracja: www.brunetkawkuchni.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz