środa, 5 kwietnia 2017

Parpadellowo, czyli makaron z mięsnym włoskim sosem

Uwielbiam kulinarne programy pokazujące proste, szybkie i smaczne dania, które można przyrządzić z nieskomplikowanych składników. Takie właśnie danie upichciłam po obejrzeniu programu 'Simply Italian' i wyszło ekstra - jeśli tylko lubicie kuchnie włoską to gorąco polecam i też dzielę się z Wami przepisem zaobserwowanym w tym show :)



Składniki (4 porcje)

- 500 gram mięsa mielonego (szynka)
- 1 łodyga selera 
- 1/2 średniej wielkości marchwi
- 1/2 cebuli
- olej
- wino wytrawne (około 1/4 szklanki)
- woda
- kostka rosołowa
- sól, pieprz, liść laurowy
- 80-100 gram koncentratu pomidorowego
- makaron szerokie wstążki (np. parpadelle)
- parmezan




Bardzo drobno kroimy selera, marchew i cebulę. Te trzy składniki dusimy na patelni z olejem przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy mięso mielone i mieszamy wszystko razem przysmażając mięso przez kilka minut, tak by nie było surowe. Podlewamy winem. Mieszamy i czekamy, aż wino prawie całe wyparuje. Do sosu wlewamy ciepłą wodę (250ml), dodajemy kostkę rosołową i przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy tak by kostka rosołowa i przecier się rozpuściły. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy liść laurowy. Gotujemy w patelni sos pod przykryciem na bardzo niskiej temperaturze przez około 2.5 godziny, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. Sos nie ma być bardzo płynny, tylko gęsty.
Gdy sos jest prawie gotowy gotujemy makaron. Uwaga Nie odcedzamy makaronu tylko wyciągamy go cedzakiem prosto do patelni z sosem i mieszamy. Jeśli całość jest za sucha możemy dolać trochę wody z gotowania makaronu do dania.
Serwujemy danie posypując je startym parmezanem :)

Bon Appetit! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz