czwartek, 15 czerwca 2017

Lekkie ciasto z brzoskwinami i budyniem :)

Przepis, który powstał z potrzeby zjedzenia jakiegoś czegoś do kawy, dnia wolnego od pracy i natchnienia na pichcenie :)
Eksperymentowałam, wymyślając jak sklecić kruszonkę, i co zrobić jako nadzienie - było ryzyko, że coś nie wyjdzie, ale się udało - więc dzielę się :)



Muszę  uprzedzić, że jest to wersja dla osób, które lubią mało słodkie ciasta. Jeśli chcecie coś słodszego ugotujcie budyń z większą ilością cukru, możecie też zwiększyć ilość cukru w kruszonce, a gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.



Składniki:
Ciasto:
- 1/4 kostki margaryny (ok. 60 gram)
- 150 gram mąki
- 1 jajko
- szczypta soli

Nadzienie:
- 4 małe brzoskwinie
- 1 budyń (opakowanie na 0.5 l mleka)
- garść rodzynek

Kruszonka:
- 1/2 szkl, mąki
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- 40 gram margaryny
- 1/3 szkl. brązowego cukru


Mocno schłodzoną margarynę ścieramy na tarku do mąki, mieszamy palcami, wbijamy jajko i zagniatamy. Ciasto pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na ok. 2h lub w zamrażarce na 0.5h. 

Gotujemy budyń wg. instrukcji na opakowaniu. Kroimy brzoskwinie na połówki, usuwając pestki.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 
Chłodne ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremkę (keksowa 10cm x 30cm) tak, by dno i brzegi (do około 1 cm wysokości) foremki były wyklejone ciastem. 
Zapiekamy ciasto przez około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy podpieczony spód i układamy brzoskwinie (skórką do dołu) posypujemy brzoskwiniami i przykrywamy równomiernie wystudzonym budyniem. 

Przygotowujemy kruszonkę: płatki owsiane mieszamy z mąką i cukrem. Do składników ścieramy margarynę, rozdrabniamy palcami, by powstały grudki - kruszonką posypujemy ciasto i wstawiamy do piekarnika. 

Pieczemy około 30-40 minut w 170 stopniach. 

Ciasto serwujemy po wystudzeniu. Świetnie smakuje schłodzone. 
PS. Na tortownicę (24-26cm średnicy ilość składników zwiększamy dwa razy)


2 komentarze:

  1. Widzę, kolejny świetny przepis tutaj znalazłam! Dziękuje bardzo, napewno spróbuję bo wyglada mega!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) można brzoskwinki zamienić np. na jabłka albo śliwki, hmmm... a może rabarbar - tylko wtedy koniecznie cukier :)

      Usuń