piątek, 18 grudnia 2015

Bardzo czekoladowe ciasto

Zbliżają się święta i czas pomyśleć o świątecznych wypiekach - może macie ochotę na proste ciasto, które z dodatkiem orzechów czy migdałów będzie świątecznym przysmakiem?


Składniki:
250 gram margaryny
400 ml cukru
200ml wody
6 łyżek kakao
2 tabliczki gorzkiej czekolady
400 ml mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 kieliszki likieru kawowego, migdałowego, brandy, koniaku czy czego znajdziecie w szafce :)

W garnku na małym płomieniu (by nie przypalić masy) topimy margarynę, cukier, wodę, kakao i czekoladę. Gdy uzyskamy gładką masę odlewamy około 150-200 ml sosu do szklanki (będzie to nasza polewa na gotowe ciasto). Resztę masy studzimy, dodajemy żółtka i alkohol - całość miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - dokładnie mieszamy. Schłodzone białka (lepiej się ubiją) ubijamy na sztywną pianę dosypując do niej łyżeczkę cukru i szczyptę soli. 
Ubitą pianę dodajemy do czekoladowej masy delikatniej rozprowadzając ją łyżką, tak by całość ciasta została puszysta. Rozmieszane ciasto przelewamy do tortownicy (26cm średnicy) lub foremki i pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach.

Przestudzone ciasto polewamy zostawioną w szklance czekoladą i posypujemy orzechami lub migdałami.

Smacznego :)

*inspiracja: http://podajedostolu.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz