czwartek, 7 kwietnia 2016

Różowa fantazja, czyli witamy wiosnę truskawkami...

W deszczowe dni (które oczywiście są potrzebne początkiem wiosny) trzeba dodać trochę koloru do deseru, dlatego wybór padł na wiosenne truskawki :)
Za oknem deszcz, deszcz, deszcz a chciałoby się słońce... ale cóż zrobić - stąd też to kosmiczne, różowe ciasto. Bo: "w czasie deszczu dzieci się nudzą..." a przynajmniej mają więcej czasu na pieczenie :)





Składniki na ciasto:
8 truskawek
2 jajka
1 szklanka cukru
1/3 szklanki oleju
1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Przygotowujemy okrągłą blachę (średnica 20-22cm).
Blendujemy truskawki. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy olej i pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę wlewamy do blaszki - możemy upiec dwa osobne blaty ciasta lub jeden, który przetniemy na pół i przełożymy budyniem. Ciasto pieczemy około 35-40 minut (do suchego patyczka).


Opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

Upieczone i przestudzone blaty ciasta przekładamy budyniem. 


Masa do dekoracji:
1 galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 1/2 ilości wody podanej na opakowaniu - około 2/3 szklanki płynu)
1 szklanka bitej śmietany

Przestudzoną galaretkę mieszamy dokładnie z bitą śmietaną. Dużym płaskim nożem rozsmarowujemy krem, tak by pokryć całą powierzchnię ciasta. Zostawiamy ciasto w lodówce na kilka godzin. Na około pół godziny przed podaniem dekorujemy ciasto wcześniej przygotowanymi truskawkami. 

Truskawki do dekoracji:
30-40 dag truskawek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowa
2 kieliszki wódki 

Truskawki kroimy na małe kawałki dowolnych kształtów. Wodę zagotowujemy z cukrem i przyprawami - gotujemy przez kilka minut do uzyskania konsystencji syropu. Lekko przestudzonym syropem zalewamy truskawki, i dodajemy wódkę. Mieszamy, zamykamy w szczelnym pojemniku i zostawiamy w lodówce na kilka godzin (najlepiej przygotować truskawki dzień wcześniej). 



1 komentarz: