niedziela, 31 maja 2015

Smak Meksyku!

Café de Olla, bo tak nazywa się kawa, na którą przepisem się dzisiaj podzielę, zaliczam do mojej prywatnej listy "top of the top".
Kawa: pełna aromatu, mocna, nie za słodka... mhhhhh...niebo...
W Meksyku Café de Olla podawana jest w kubkach kamionkowych, takich jak w Polsce podawane jest grzane wino :)

Źródło: https://www.pinterest.com/pin/390968811374499069/

Ta kawa postawi Was na nogi i muszę uprzedzić, że jest naprawdę mocna - zawiera 278mg kofeiny, natomiast dzienna bezpieczna porcja kawy to około 300 mg kofeiny.
Dla porównania: espresso to około 70 mg kofeiny, kubek kawy z ekspresu przelewowego to 80-200 mg kofeiny.
Pamiętajcie, by pijąc Café de Olla nie przesadzić z ilością.

Ale tyle już ostrzeżeń i przejdźmy do przepisu na Kawę ponad kawami:

Składniki na 1 porcję:
250 ml wody
1/8 szklanki kawy ziarnistej
1/2 laski cynamonu
1/2 łyżki brązowego cukru
plasterek pomarańczy (opcjonalnie)

Do małego garnka wlewamy zimną wodę, wsypujemy kawę, cukier i wrzucamy laskę cynamonu. Zagotowujemy, gotujemy około 3-4 minuty. Przelewamy przez bardzo drobne sitko (ja przelałam przez dwa siteczka), by zatrzymać fusy. Można przesączyć kawę przez gazę. Do gotowej kawy lubię dorzucić plasterek pomarańczy dla aromatu - chociaż to tylko opcja.
Propozycja: czasem podczas gotowania dorzucam pasek skórki z pomarańczy i plaster pomarańczy - wtedy Café de Olla będzie miała niepowtarzalny aromat ♥ 

1 porcja zawiera: 42 kalorie, 86g węglowodanów, 0 białka, 0 tłuszczu, 0 cholesterolu, 18mg sodu, 278mg kofeiny




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz