niedziela, 24 stycznia 2016

Ciasto dyniowe w środku zimy

Zima za oknem, a z piekarnika wyszło właśnie ciasto dyniowe :)
Jesień dawno za nami, ale ostatnio odgrzebałam puree z dyni, przypomiałam sobie o przepisie na ciasto i tak oto - raz dwa - powstało szybkie co-nieco :)




Składniki:
100 gram masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem wanilinowym)
170 gram cukru
skórka otarta z dwóch pomarańczy
1 szkl. puree z dynii
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
300 gram mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
60 ml mleka

Masło stopić na patelni. Suche składniki wymieszać w misce: mąkę, sodę, proszek, cukier. W drugiej misce roztrzepać jajka z pueree dyniowym. Dodać skórkę pomarańczową, ekstrakt waniliowy , mleko i jogurt. Wymieszać dokładnie i połączyć z suchymi składnikami, mieszając drewnianą łyżką. 

Wszystko przełożyć do małej formy keksowej lub muffinek. Piec w 180 stopniach około 45 minut lub muffiny około 20 minut.

Smacznego!

*inspiracja: www.kwestiasmaku.com

2 komentarze: