poniedziałek, 13 marca 2017

Buraczane czekoladowe niech pójdzie na zdrowie!

Trend na warzywa w wypiekach ciągle rośnie - to szpinak, to marchewka, to fasola...
A tym razem burak - nasz polski czerwony buraczek pełen żelaza, magnezu,  wapnia,  kwasu foliowego, witamin A,
tych z grupy B... lista zalet długa ;)
A dzisiaj sprawdzi się jako znakomity składnik w deserze :)



Składniki na ciasto: (blaszka 30cm x 20cm)

2 szkl. mąki
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 plaskie łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szkl. cukru pudru
szczypta soli

1 szklanka zblendowanych buraczków
1 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
100 gram gorzkiej czekolady
2 łyżeczki octu

Szorujemy buraka - jeden duży, albo dwa mniejsze wystarczą - i obieramy, kroimy na plastry, żeby szybciej się ugotował. Gotujemy do miękkości.
W tym czasie przygotowujemy blaszkę (wyłożyć papierem do pieczenia) oraz resztę składników. 
Mieszamy w jednej misce suche składniki. Do drugiej wlewamy ocet, mleko, olej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - na garnku z gotującą wodą kładziemy metalową lub szklaną miseczkę i wrzucamy do niej drobno połamaną czekoladę. Zostawiamy do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę wlewamy do mokrych składników energicznie mieszając trzepaczką. 
Ugotowanego i wystudzonego buraka blendujemy na papkę. Dodajemy do płynnych składników i mieszamy trzepaczką. Wlewamy składniki do suchych. Mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do foremki i pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka).

Ciacho można polać czekoladą lub w serkiem naturalnym zmiksowanym z cukrem pudrem (150 gram serka + 2 łyżki cukru). Posypać orzechami, migdałami, co tam znajdziecie :)

Smacznego!

inpisracja na ciasto znaleziona na: jadlomia.com

PS. Kosztowane na ciepło  u mnie miało posmak buraka, ale to może moje odczucie - doszukiwałam się tego smaku pewno. Gdy ciasto całkowicie wystygło nie dało się go wyczuć, nikt nie mógł odgadnąć składników :) a ciasto było hitem ;)



2 komentarze:

  1. Uwielbiam buraki, ale nigdy nie przyszło mi do głowy, aby mógł się komponować w słodkim deserze tak perfekcyjnie jak w świątecznej sałatce na słono :D Czas zmienić zdanie o buraku i wypróbować ten smakowicie zapowiadający się przepis na wyjątkowe ciasto. Dziękuję za innowacyjną inspirację kulinarną - ciasto wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa ;)
      Święta się zbliżają, może wyjdzie w formie na babkę wielkanocną :) Może skuszę się żeby spróbować:D

      Usuń