czwartek, 29 grudnia 2016

Tarta ze szpinakiem

Przepis na tartę, zabawa na obiad trochę czasochłonna, ale efekt całkiem smaczny :)
Znika w mgnieniu oka :)



Składniki:
- 300 gram mąki
- łyżeczka soli
- 150 gram zimnego masła
- 2 jajka

Mąkę przesiewamy na stolnicę, ścieramy na tarce masło, dodajemy soli. Wszystko siekamy nożem. Dodajemy stopniowo roztrzepane jajka ciasto zagarniając nożem. Gdy suche składniki połączą się mokrymi możemy zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zostawiamy do schłodzenia w lodówce na około 2 godziny. 
W tym czasie możemy przygotować resztę składników.
Tartę można zrobić z kurczakiem, salami, warzywami - co lubicie :)
Mój wybór padł na pomidora, oliwki, ser i szpinak, który podsmażyłam na cebuli z czosnkiem.

Gdy ciasto jest schłodzone możemy nagrzać piekarnik do 180 stopni i rozwałkować ciasto. Wyłożyć tortownicę (wysmarowaną olejem) o średnicy 26 cm  ciastem.
Jeśli chcemy udekorować tartę zostawmy niewielki kawałek ciasta na później. Ciasto na tortownicy przykładamy pergaminem i podpiekamy przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, układamy na nim szpinak, pomidory i wszystkie składniki jakie chcemy :)
Pozostałością ciasta dekorujemy wierzch tarty i pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach, aż ciasto będzie rumiane

Smacznego! 



2 komentarze:

  1. uwielbiam taką kratkę na wierzchu :) też bardzo lubię szpinak w tartach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak jest świetny w tartach i nie tylko :)

      Usuń