wtorek, 21 lutego 2017

Czy pieczone pączki to jeszcze pączki?

Jak nie jesteście fanami pączków lub obawiacie się, że nadmiar tłustych pączków Wam zaszkodzi to pieczone pączki są dla Was :)



Składniki (około 12-14 sztuk)

- 10 gram drożdży
- 3/4 szkl. mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 1/2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka stopionego masła
- gęsty dżem lub marmolada na nadzienie

Drożdże i sól rozpuszczamy w podgrzanym mleku. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wlewamy rozpuszczone drożdże z mlekiem i roztrzepane jajko. Mieszamy całość łyżką. Dodajemy masło, a następnie zaczynamy zagniatać ciasto tak, by było elastyczne i "odchodziło od ręki". Mnie zajęło to jakieś 20 minut - ciężka praca, ale efekt smaczny ;)

(Dużo szybszą sprawą byłoby zarobienie ciasta w KitchenAid  albo Thermomix - och jak bym to miała, to w kółko różne ciasta bym zarabiała :))

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na godzinkę i wyrośnięte wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Szklanką lub okrągłą foremką do wycinania wycinamy kółka. Nakładamy na każde kółko łyżeczkę dżemy. Składamy na pół i dobrze sklejamy, staramy się  z całości uformować pączki-kuleczki. 
Zostawiamy do wyrośnięcia na 30-45 minut w ciepłym miejscu. 
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 12-15 minut.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Nie wiem, czy to nadal pączki, ale z pewnością są pyszne bez względu na nazwę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic tylko jeść :) a zamiast dżemiku można dać budyń czy czekoladę :D

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. cóż za entuzjazm i radość bije z wypowiedzi ;) lubię to! :D

      Usuń