Czytałam, czytałam o tortillach, aż połączyłam kilka przepisów,
przetestowałam kilkukrotnie i przekazuję Wam przepis na zdrowe tortille,
które
będą się ładnie zwijać oraz są miękkie.
Składniki na 8 tortilli:
¾ szklanki mąki żytniej
2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka soli
1 szklanka gorącej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka soli
1 szklanka gorącej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
Gorącą wodą zalewamy mąkę z solą. Dzięki temu mąka jest sparzona i
ciasto będzie elastyczne. Mieszamy masę łyżką dodając oliwę. Połączone
składniki przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Gładko wyrobione ciasto (bez
grudek) pozostawiamy w lodówce na godzinę.
Po godzinie przygotowujemy patelnię,
na której będziemy smażyć tortille. Ciasto dzielimy na osiem części. Każdą
część rozwałkowujemy na bardzo cienki, okrągły placek i smażymy na rozgrzanej
suchej patelni z dwóch stron. Z każdej strony po +/- 30 sekund, ale to zależy od
nagrzania patelni, samej patelni itp. dlatego polecam sprawdzić, czy placek za
szybko się nie zarumienia – z każdą kolejną tortillą, będziecie wiedzieć ile
czasu potrzeba na placek.
I teraz ważna część, żeby tortilla była elastyczna:
placek wyciągam na czystą ściereczkę, spryskaną delikatnie wodą, spryskuję
także tortillę (delikatnie) i przykrywam ściereczką. Kolejne placki dokładam na
wcześniejszy, spryskując ściereczkę, którą przykrywam placki. Dzięki temu
tortilla będzie elastyczna, ciepła i nie będzie problemu ze zwinięciem jej w
rulon :)
Nadzienie tortilli zależy od Waszych upodobań. W zależności co
lubicie:
pozostawiam to Waszej twórczości, a w przyszłości wymyślę jakąś
kompozycję, którą się z Wami podzielę ;) Może kurczak, fasola... (?) A Wy co
lubicie najbardziej? :)
Pani Patrycjo :) Przepis zapewne świetny i go wypróbuję, lecz proszę zmienić nazwę, która wprowadza w błąd. To nie są tortille żytnie... nawet nie żytnio-pszennie, tylko pszenno-żytnie. Przecież zdecydowana większość mąki w przepisie jest pszenna... Pozdrawiam i czekam na dalsze przepisy ;)
OdpowiedzUsuń