Pomysł na sos barbecue zrodził się, gdy przypomniałam sobie o amerykańskich bułkach:
"BBQ pulled pork sandwiches".
Nie jestem fanką fast food'ów, ale tego typu bułki - może ze względu na sos BBQ - bardzo mi smakowały.
Wspominając zeszłoroczne wakacje przypomniałam sobie, że miałam kombinować przepis i szykować takie bułeczki...
Lunch w amerykańskiej restauracji ;) |
Minął rok i doczekały się swojej chwili. W pewną piękną sobotę miałam w planach piknik i przygotowanie jedzonka, które można zabrać ze sobą... Jako, że te bułeczki mogą być serwowane na zimno idealnie nadają się na piknikowo-lunchowe danie!
Składnik jakie potrzebujemy na sos BBQ:
200g ketchupu
1/3 szklanka wody
łyżeczka soku z cytryny
1/2 pokrojonej drobno i zeszklonej cebuli
1 łyżeczka ostrej papryki
3 łyżki octu balsamicznego
1-2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki wymieszałam w jednej miseczce i podgrzałam sos przez moment - dosłownie do momentu zagotowania - by smaki się lepiej połączyły. W tym momencie sos BBQ jest gotowy.
Idealnie będzie pasował też do zapiekanych ziemniaków - sprawdziłam :D
Tak oto wyglądał mój sos BBQ:
Muszę przyznaćm że smak wyszedł uderzająco podobny do sosów, które próbowałam w USA, więc śmiało możecie powiedzieć, że serwujecie amerykańskie bułki z barbecue ;)
By przygotować bułeczki wystarczy do sosu dodać mięso z indyka, czy z kurczaka pokrojone na drobne kawałeczki i wymieszać. Mięskiem wypełnić bułki i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz