wtorek, 10 listopada 2015

Brytyjske scones

Scones, czyli angielskie bułeczki, to idealna propozycja na poranek z kawą i lekkim śniadankiem. 
Bułeczka + dżemik, a do tego dobra kawa = poranek piękny niezależnie od pogody :)

Ten rodzaj pieczywka, popularny na wyspach przypadł mi szczególnie do gustu, ponieważ przepis jest prosty, przygotowanie szybkie, a scones można zabrać ze sobą na uczelnię czy do pracy ;)

Taką bułeczkę możemy serwować z masełkiem, miodem, dżemem,
albo bez żadnych dodatków.

Składniki na około 6 scones:
250 gram mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
2 płaskie łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 gram masła lub margaryny
125 ml mleka + mleko do posmarowania bułeczek po wierzchu
2 łyżki soku z cytryny

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia - na niej ułożymy gotowe scones.
Mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier w jednej misce. Dodajemy masło rozprowadzając je palcami w suchych składnikach, dolewamy mleko i mieszamy ciasto. Wykładamy je na stolnicę i szybko wyrabiamy do połączenia składników.
Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wykrawamy okrągłe bułeczki- najlepiej foremką (średnica 5-7cm) z ostrymi brzegami, polecam metalowe foremki, jednak mogą być plastikowe jeśli mają ostre brzegi. Tak wycięte scones ładniej wyrosną. Układamy scones na blasze, używając pędzelka do ciast smarujemy je mlekiem (możemy użyć też roztrzepanego jajka) i pieczemy w 190 stopniach około 10 minut, aż będą złote. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz