piątek, 6 listopada 2015

Makaron z tuńczykiem

Po przepisie na obiad, który wymaga czasu do przygotowania (ciastowy pieróg faszerowany) czas na szybki i zdrowy przepis – makaron z tuńczykiem. Z puszki tuńczyka i podanych składników uzyskacie około 3 porcje. Gotowy sos możecie zamrozić i w momencie, gdy naprawdę nie macie czasu na gotowanie lub po prostu Wam się nie chce, wystarczy, że rozmrozicie sos i ugotujecie makaron. Co więcej, tuńczyk będzie pasował też do ryżu – chociaż ja zdecydowanie wolę opcję z makaronem.



Składniki na sos:
puszka tuńczyka w kawałkach
puszka pomidorów bez skóry
½ cebuli
2 ząbki czosnku
około 100 gram zielonych oliwek
feta
przyprawy: łyżeczka cynamonu, łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka suszonego oregano,
½ łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz,


Przygotowujemy ulubiony rodzaj makaronu, który może się gotować w czasie, gdy będziemy pichcić sos.

Kroimy drobno cebulę i przysmażamy na maśle lub oliwie dosypując do niej imbir oraz cynamon. Cebulkę przysmażamy, kilka minut do lekkiego zrumienienia, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie drobno siekamy czosnek (lub gnieciemy przez praskę – chociaż wtedy stracimy część aromatu i soku z czosnku) i dodajemy do cebuli – mieszamy całość, tak by czosnek się lekko zeszklił. Dodajemy naszego tuńczyka - przed dodaniem odcedziłam część wody, by sos nie wyszedł zbyt wodnisty. Wszystko przysmażamy przez 1-2 minuty i wlewamy nasze pomidory. Całość gotujemy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając oraz doprawiając solą, pierzem, papryką i oregano. Pod koniec gotowania do sosu dodajemy oliwki. Do gotowego makaronu dodaję sos oraz dla dopełnienia smaku dodaję kilka kawałków pokrojonej w kostkę fety.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz