niedziela, 27 września 2015

Pumpkin Pie, czyli zabawy z dynią ciąg dalszy...

Dyniowe eksperymenty wciąż trwają w mojej kuchni... jest pomarańczowo, a zapas pestek z dyni starczy na jakiś czas :) Z okazji wrześniwej niedzieli i dużej ilości dyniowego pure udało mi się wykombinować ciasto dyniowe - deser popularny w USA...
Jeśli mamy  gotowe pure ciasto nie jest bardzo czasochłonne. 

Ale zacznijmy od puree:
Najlepszą sprawą w dyniowym pure jest to, że możemy zrobić go dowolną ilość, ile mamy siły i gotowe pure zamrozić. Takie pure może nam się przydać nawet w środku zimy do ciast, czy zup. 
Z dyni należy usunąć pestki, które możemy po umyciu uprażyć w piekarniku (opis na końcu tego postu: klik). Wydrążoną dynię oraz pokrojoną na kawałki układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez około 45-50 minut, aż dynia będzie miękka. Po tym czasie możemy wyciągnąć dynię z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Z przestudzonej dyni ściągamy skórę i blendujemy miąższ na pure, dolewając odrobinę wody, tak by uzyskać konsystencję pure. Gotowe nakładamy do pojemniczków lub woreczków foliowych i możemy zamrozić. Ja pure zamroziłam w równych ilościach - po 1 szklance pure w woreczku - ułatwia to sprawę w późniejszym gotowaniu, jeśli mamy wydzielone porcje ;)



Czas na Pumpkin Pie!



Składniki na kruchy spód:
100 gram masła
50 gram smalcu
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka zimnego mleka
250 gram mąki
1 jajko

Mąkę wysypujemy na stolnicę dokładając masło i smalec pokrojone w kostkę, dosypujemy cukier, sól oraz wbijając jajko. Najpier siekałam skałdniki nożem na drobne kawałki, gdy zaczęły tworzyć całość dolałam mleko i zagniotłam ciasto, by było o jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkowujemy schłodzone ciasto i wykładamy nim formę do tarty (około 25 cm średnicy). Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia lub pergaminem i obciążamy grochem. Podpiekamy ciasto w 200 stopniach przez 10 minut.

Składniki na masę dyniową:
2 szklanki pure z dyni
340 gram masy krówkowej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
2 szczypty gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
 3/4 szklanki cukru
2 jajka

W jednej misce mieszamy cukier z przyprawami, w drugiej roztrzepujemy jajka (możemy użyć miksera lub ręcznej trzepaczki). Łączymy mieszankę cukru z przyprawami z roztrzepanymi jajkami. Chwilę miksujemy, po czym dodajemy pure dyniowe i masę krówkową całość miksujemy około 1-2 minuty do połączenia składników. Gotową masę wylewamy na podpieczone ciasto. Całość pieczemy przez około 45-50 minut w 180 stopniach. Ciasto zostawiamy do ostudzenia, możemy podać z bitą śmietaną czy kawałkiem pomarańczy ;)


Uwaga: jeśli użyjecie mniejszej formy, pozostałę ciasto oraz masę dyniową możecie zamrozić i wykorzystać, gdy będziecie chcieli zrobić deser bardzo szybko - składniki będą gotowe. Wystarczy tylko rozmrozić ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz