Dotychczas dzieliłam się z Wami tajnikami na krem marchewkowy i brokułowy. Dzisiaj losowanie wygrała cukinia i kalafior :)
Składniki na 2-3 porcje:
1/3 kalafiora
1/2 cukinii
1/2 cebuli
woda
pieprz, 2-3 łyżeczki wegety
ser feta - około 50 gram
Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju pod przykryciem przez kilka minut delikatnie ją soląc. W czasie, gdy cebulka się podsmaża gotujemy kalafiora podzielonego na małe różyczki w takiej ilości wody, by przykrywała kalafiora - robimy krem, więc kalafior nie musi pływać, a nie chcemy go odcedzać, by nie stracić wywaru. Do kalafiora na początku gotowania dodajemy wegetę. Kalafiora gotujemy około
8 minut, po czym dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię oraz podsmażoną
cebulkę. Całość gotujemy kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
Ugotowane warzywa blendujemy, dodając fetę i pieprz. Krem zagotowujemy mieszając, by nie przywarł do dna garnka. Możemy podawać z grzankami chlebowymi, groszkiem ptysiowym lub bez dodatków :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz