sobota, 5 września 2015

Cukinia i kalafior w jednym garnku

Dotychczas dzieliłam się z Wami tajnikami na krem marchewkowy i brokułowy. Dzisiaj losowanie wygrała cukinia i kalafior :)


Składniki na 2-3 porcje:

1/3 kalafiora
1/2 cukinii
1/2 cebuli
woda
pieprz, 2-3 łyżeczki wegety
ser feta - około 50 gram


Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju pod przykryciem przez kilka minut delikatnie ją soląc. W czasie, gdy cebulka się podsmaża gotujemy kalafiora podzielonego na małe różyczki w takiej ilości wody, by przykrywała kalafiora - robimy krem, więc kalafior nie musi pływać, a nie chcemy go odcedzać, by nie stracić wywaru. Do kalafiora na początku gotowania dodajemy wegetę. Kalafiora gotujemy około 8 minut, po czym dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię oraz podsmażoną cebulkę. Całość gotujemy kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
Ugotowane warzywa blendujemy, dodając fetę i pieprz. Krem zagotowujemy mieszając, by nie przywarł do dna garnka. Możemy podawać z grzankami chlebowymi, groszkiem ptysiowym lub bez dodatków :)

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz