wtorek, 8 listopada 2016

Ryż z tuńczykiem i pomidorkami :)

Dzisiaj pomysł na zdrowe i szybkie żarełko na obiad :)
Pora na obiadową porcję ryżu z tuńczykiem.

Składniki (4 porcje):
- puszka pomidorów krojonych
- puszka tuńczyka w wodzie
- pół puszki groszku konserwowego
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: łyżeczka cynamonu, łyżeczka imbiru (sproszkowanego lub świeżego), sól, pieprz, łyżeczka suszonej bazylii

Kroimy drobno cebulę oraz czosnek. Przysmażamy na oleju  (około 3 łyżki) cebulę z cynamonem, imbirem, by zmiękła. Dodajemy czosnek. Po 30 sekundach dodajemy tuńczyk i groszek. Przysmażamy przez około 2-3 minuty. Dodajemy krojone pomidory, sól, pieprz, bazylię. Dusimy przez około 10 minut by pomidory zmiękły. 

Sosik super smakuje z ryżem.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz