czwartek, 17 listopada 2016

Krem dyniowo-imbirowy

Dynia i imbir ♥ Uwielbiam jesień za te właśnie smaki. Zupkę przygotujemy dosyć szybko jeśli mamy w zamrażarce zapasy puree (dyniowe puree :) )



Składniki (4 porcje):
- 4 szkl. puree z dyni
- 1 marchewka
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
- przyprawy: sól, pieprz, kostka rosołowa

Obrane ziemniaki, marchewkę oraz cebulę pokrojone w dużą kostkę gotujmy w wodzie z rozpuszczoną w niej kostką rosołową. Wody nalałam tyle, by była około 1cm powyżej poziomu pokrojonych warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy imbir.
Ugotowane do miękkości warzywa blendujemy i dodajemy do puree z dyni. Wszystko razem gotujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Jeśli nie przepadacie za imbirem lub ostrymi smakami, możecie zmniejszyć ilość lub całkowicie zrezygnować z imbiru. 
Wtedy zamiast kremu o ostrym charakterze, będzie łagodna, delikatna :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz